Sveriges första klimatsmarta sommarfestival

Det är blott månader två månader kvar till det gamla grustaget utanför Tyringe fylls med tusentals sommartörstande och musikälskande besökare. I år satsar festivalgeneral Mats Gunnarsson med personal på en klimatsmart festival. 

Redan som barn introducerades Torsjö Lives festivalgeneral Mats Gunnarsson för livet i naturen, när han gjorde utflykter tillsammans med scouterna. Det var emellertid flera år senare som engagemanget för miljöfrågor tog vid på allvar.
– När barnbarnen började komma förlängdes mitt livsperspektiv, berättar Mats Gunnarsson, som började ställa sig frågan vilken framtid de senaste tillskotten i familjen egentligen kommer att få.
– Vi måste ändra våra beteendemönster i vardagslivet. Det går att äta mer vegetariskt, köra elbil eller åka mer kollektivt, men när det kommer till underhållning blir det en annan sak. Det är inte lika basala vardagsbehov som tillfredsställs, men visst måste vi få roa oss. Och det med gott samvete.

Efter fjolårets rekordevenemang blev det naturligt att introducera de gröna tankarna för resten av personalen, som hakade på direkt. Nu får planeringarna inför årets festival en ny, betydligt mer klimatpositiv utgångspunkt.
– Vi kommer ha miljöaspekten med i varje beslut vi tar. Det vi släpper ut ska vi kompensera för, förklarar Mats Gunnarsson som har som mål att efter festivalens slut plantera träd på området. Hur många det blir beror på den slutgiltiga volymen av koldioxidutsläpp som evenemanget krävt.
– På så sätt blir det en grön och frodig mark som våra besökare får se växa efter varje år.