Världsstjärna med rötter i Hässleholms kommun på scen

Eagle-Eye Cherry till Torsjö Live i sommar

Han slog igenom med dunder och brak 1997 med Save tonight som blev en superhit världen över. Nu är Farstorpsonen Eagle Eye Cherry tillbaka med ett nytt album, en grammisnominering och en efterlängtad spelning på Torsjö Live!

Eagle-Eye-Cherry_Press1.jpg

Eagle Eye Cherry föddes 1968 i Stockholm. Familjen, som under 1970-talet bodde i Farstorp utanför Hässleholm, var musikalisk. Pappa Don Cherry var jazzmusiker och halvsystern Neneh Cherry är sångare. Vid 14 års ålder gick flytten till New York City, där Eagle Eye så småningom kom in på High School of performing arts. Efter faderns död 1995 flyttade sångaren tillbaka till svensk mark för att satsa helhjärtat på musiken.

Resultatet blev Desireless - ett album av akustisk tradition med inslag av blues och light funk. Debutsingeln Save tonight släpptes den 23:e november 1997.

- Jag blev förvånad att ingen använt raden Save tonight förrut, säger sångaren till Nöjesguiden. Låten som består av endast fyra ackord, blev snabbt populär i Sverige och Skandinavien. Med hjälp av lågbudgetvideon i svart-vitt där en 22-årig Eagle Eye dyker upp på oväntade håll längs en myllrande storstadsgata, fick låten ett enormt språng ut i världen. Sommaren 1998 var den USA:s mest spelade på radio och snart hade singeln sålt platina.

Efter flera års turnerande tog Eagle Eye Cherry en paus från det hektiska livet som popstjärna. Under tiden arbetade han med att skriva musik och ta sig tid för vänner och familj. Längtan efter att stå på scen blev emellertid för stor och under maj 2018 kom han tillbaka med singeln Streets of you.

Albumet med samma namn släpptes under hösten samma år och har bland annat blivit nämt som ”fängslande” och som en ”suverän comeback” av erkända musikkritiker. I år fick Farstorpssonen dessutom en grammisnominering som Årets Singer/songwriter. Under våren är han aktuell med ett fåtal spelningar i Sverige; en av dem är fredagen den 28:e juni på Torsjö Live.


Mats Gunnarsson