Given stjärna på svenska pophimlen

Singelaktuella Dotter är Torsjö Lives senaste släpp

dotter-promo-8.jpg

Hon har gjort succé i Melodifestivalen, där hon skrivit flera finalbidrag och varit förhandstippad som artist. Nu är hon aktuell med duetten Walk with me tillsammans med Måns Zelmerlöv och ett kommande albumsläpp. Det råder ingen tvekan om att Dotter är på god väg att bli en given del av den svenska popscenen. Lördagen den 29:e juni kommer stjärnan till Torsjö Live.

Johanna Jansson, känd under artistnamnet Dotter, föddes i Arvika 1987 och är sångare och låtskrivare. Redan som tioåring skrev hon sin första låt Nobody knows me, men det var först under ett besök på Arvikafestivalen som drömmen om artisteri kom igång på allvar. När Björk entrade stora scenen och bjöd på storslagen show, kände den då 15-åriga Johanna att det var där hon ville stå.

Det blev musikgymnasium i den värmländska hemstaden och så småningom även Kulturama i Stockholm. 2014 kom debutsingeln My Flower. Därefter har sångerskan släppt mer musik samt uppträtt på bland annat Sommarkrysset, Peace and Love och turnerat med Miss Li.

Den 32-åriga sångerskan kände tidigt att hon ville ha ett eget artistnamn. Namnet Dotter kommer från ”dotter av Moder jord” och står för hennes stora engagemang för natur- och djurrättsfrågor. Det är där hon hämtar inspiration för sin musik, som också ofta berör ämnen som personlig utveckling och andlighet. Stora namn som Joni Mitchell, Lorde, MØ, First Aid kit och Florence and the machine är viktiga influenser i skapandet.

2017 var Dotter en av låtskrivarna till Mariette’s A miliion years som slutade fyra i finalen och i år var hon en av fyra bakom Lina Hedlunds finalbidrag Victorious. 2018 debuterade hon som artist med den förhandstippade låten Cry. Den slutade på en sjätte plats i deltävlingen i Malmö, men tog sig högt på streaminglistor på såväl iTunes som Spotify.

I vår är hon aktuell med den kraftfulla och känslofyllda duetten Walk with me tillsammans med Måns Zelmerlöv. Låten framfördes under mellanakten på melodifestivalens Andra Chansen. Nu väntar albumsläpp och flera spelningar runt om i landet. Lördagen den 29:e juni står hon på scen i Torsjö.

dotter-promo-3.jpg
Mats Gunnarsson