Rock och poesi är hans melodi

Staffan Hellstrand bjuder på ny musik och klassiska hits

L1040260foto-Patrik_Sventelius-e1519728487972.jpg

Hans stora genombrott kom år 1993 med låten Lilla Fågel Blå, som spelades flitigt på radio och gav honom en grammis som årets låt. Sedan dess har det rullat på för rockstjärnan Staffan Hellstrand, som nu är aktuell med sit sextonde album och en landsomfattande turné. Lördagen den 29:e juni kommer han till Torsjö!

Staffan Hellstrands snart 30-åriga karriär i musikbranchen tog sin början redan i unga år när fadern, den kände kärnfysikern Eric Hellstrand, köpt en gitarr i födelsedagspresent åt sin fru. Denna lade den nu 63-årige sonen beslag på, och ett gediget musikintresse började växa fram.

Som 16-åring började Hellstrand skriva konsertrecensioner och tog sig till ålderdomshem för att spela gitarr och sjunga. Snart var han en del av bandet Dimmornas bro och därefter frontfigur i rockgruppen SH!. 1989 gjorde sångaren debut i eget namn med albumet Hemlös, som är en hyllning till poeten Dan Andersson. 

Solokarriären gav mersmak. Snart kunde Staffan Hellstrand stoltsera med två grammisar, flera rockbjörnar och ett stort antal odödliga svenska klassiker. Den melodiösa rocken och de poetiska texterna med inslag av samhällskritik blev hans signum. Låtar som Lilla Fågel Blå, Fanfar och Fiskarna i Haven hör alla till hans betydande låtskatt.

Nu är den egensinnade rockstjärnan aktuell med sitt sextonde album Svaret på allt, som släpptes 2018. Albumet, som tog två år att producera, är skrivet och inspelat av Hellstrand själv i sin studio på Söder i Stockholm. Under året fortsätter albumturnén med ett stopp i Torsjö den 29:e juni.

Mats Gunnarsson