Unikt sound har gjort dem stora i USA

Baskery tar sin banjopunk till Torsjö Live

Baskery_Jeaneen_Lund.jpg

Med en kombination av harmonisk stämsång, punkig attityd och en outtröttlig energi har systrarna Bondesson i Baskery tagit USA med storm efter flera års turnérande i landet. Förra hösten släppte de sitt fjärde album och i sommar kommer de till Torsjö för att bjuda oss på en show som vi aldrig tidigare skådat.

Baskery består av systrarna Stella, Greta och Sunniva Bondesson från Stockholm som började sin musikaliska resa i kvartetten Slaptones, med pappa Jan-Åke Bondesson vid trummorna. 2006 blev systrarna en trio med Baskery som bandnamn. Namnet är inspirerat av faderns hemby Båtskärsnäs, som i folkmun ofta kallas för Baskeri.  

Kontrabas, distad slide-banjo och trestämmig sång samt en uppsättning trummor som spelas med fötterna resulterade i den musikstil som systrarna själva beskriver som “banjopunk” och “nordicana”. Välkända band som Fleetwood Mac, First Aid Kit och Led Zeppelin beskrivs ofta som influenser i musiken, samtidigt som flera lyssnare säger sig aldrig ha hört något liknande tidigare.

Listan över Baskerys karriär kan göras lång. Trion har tillbringat flera år i USA, bland annat i Nashville och Los Angeles, och gjort flera turnéer i nästan alla landets stater. De har dessutom varit förband åt Robbie Williams samt blivit överösta med beröm av superstjärnor som Bruno Mars. I oktober 2018 släppte de sitt fjärde album Coyote & Sirens, som enligt bandet är inspirerat från tiden på andra sidan Atlanten.

Nu har systrarna Bondesson flyttat tillbaka till Sverige och i vår väntar en turné i hela landet. Med ett enormt musikaliskt driv, hårresande stämmor och en attityd tydligt präglad av punken bjuder Baskery på en show med en energinivå som aldrig tycks ta slut. Lördagen den 29:e juni ställer de sig på scen i Torsjö för att bjuda publiken på en akt de sent kommer att glömma.

Mats Gunnarsson