En konst(ig) festival

Konstnärerna gör Torsjö Live levande

Att musik är en uppskattad konstform som är väldigt närvarande under Torsjö Live råder det ingen större tvekan om. Inför årets festival vill festivalgeneral Mats Gunnarsson lägga extra vikt även vid andra uttryckssätt, så att besökarna får en kreativ upplevelse för alla sinnen. Med sig har han en curator, konstnärer, en keramiker och sist men inte minst – flera festivalbesökare!

Redan vid starten för musikfestivalen Torsjö Live, har festivalgeneral Mats Gunnarsson sett konsten som en given del av helhetsupplevelsen. Musiken hamnar förstås lätt i centrum när allt från världsstjärnor till lokala nykomlingar intar festivalscenerna, men för Mats Gunnarsson är det viktigt att även annan typ av konst ges utrymme på evenemanget. 
– Nu vill vi lyfta fram det visuella konstnärskapet lite extra, berättar han förväntansfullt.
Till sin hjälp har han curator Anders Nilsson, som ser till att det finns en gemensam röd tråd över områdets alla utställningar och konstprojekt. 
– Människan i sig är en kreativ och skapande varelse och det vill vi omfamna, säger Mats Gunnarsson.

Konstnärerna Eva Persson och Peter Gruvander är mitt uppe i skapandet av sina festivalalster, som tillsammans kommer att resultera i det gemensamma projektet Spår av R[oss]t. De båda konstnärerna träffades för drygt tio år sedan när de arbetade som lärare på Hässleholms tekniska skola. Sedan dess samarbetar de med jämna mellanrum – alltid med ett gemensamt ord som styr kreativitetens riktning. I år är det hållbarhet som gäller. 
– Allt material i våra verk är återvunnet, förklarar Peter Gruvander, som tycker att inriktningen känns läglig eftersom Torsjö Live i år lägger stor vikt vid sin satsning för klimatet.

Hässleholmskonstnärerna träffas ofta för att inspirera varandra och ge ärliga synpunkter på varandras verk. 
– Vår dialog är jätteviktig. Det blir en fin dynamik och vi kan utmana varandra, berättar Eva Persson, eller evap som hon kallar sig i konstsammanhang. Eftersom hon ställt ut på Torsjö Live tidigare, har hon en god uppfattning om hur hur viktig konsten har varit för festivalen: 
– Det är en unik profil. Många besökare vill gärna betrakta verken och sedan prata om vad de ser, vilket är väldigt roligt. Målet är ju att besökarna ska beröras. 

Skulptören Lars-Åke Blom från Västra Torup kommer också dekorera festivalområdet med ett nytillverkat alster. Det blir en tre meter hög kvinna i järn som blickar ut över de många besökarna under festivalhelgen. Konstnären ligger bland annat bakom konstverken Lisa på Norra Station i Hässleholm, Modet på Tyringe station och dopträden som finns i Tyringe och Västra Torups kyrkor.

För keramikern Marie Torstensson är hållbarhet ett viktigt ledord. I sin tillfälliga verkstad i Torsjö Lada kommer hon att dreja förbrukningsmaterial som i sin tur kommer att användas på området under framtida festivalår. För henne är det viktigt att besökaren får se och förstå tiden som ligger bakom hantverket. Hon tror också att människor känner extra stor vördnad för sina hantverksprodukter när de vet var de kommer ifrån och vem som tillverkat dem:
– På så sätt får vi en mer hållbar konsumtion, berättar hon.

Marie Torstensson tillverkar och säljer sina hantverk hos ett begränsat antal återförsäljare under namnet MIK. För den som är intresserad kommer det finnas möjlighet att beställa hennes keramikprodukter på plats i verkstaden. Ett urval av sortiment finns på plats för inspiration.
– Tillsammans med mig kan beställaren sätta sin prägel på föremålet, förklarar Marie Torstensson som ser fram emot festivalhelgen.
– Det blir spännande och kul att få lyfta fram keramiken som konsthantverk!

Med knappt två månader kvar till Torsjö Live återstår alltså planering och färdigställande av material för curator Anders Nilsson med konstnärer. De är alla eniga om att konsten och skapandet är ett levnadssätt, inom vilket de ständigt är öppna för nya inslag och inspiration. Festivalgeneral Mats Gunnarsson håller med:
– Konsten är inte helt funktionell. Det är en upplevelse som ger en djupare mening och det hoppas vi att våra besökare tar till sig! 

Peter Gruvander och Eva Persson

Peter Gruvander och Eva Persson

Mats Gunnarsson